Wednesday, September 26, 2012

Kisah dietku 26.9.12 -day 10



Sarapan Pagi
Nescafe 3 in 1
Biskut tiger  4pc

Makan Tengah Hari

Nasi
Ikan bilis
Sup Ayam
Apam
Jambu Batu

 Makan Malam
Roti Coklat kismis
Nescafe Mocha

Kisah dietku 25.9.12 -day 9


 Sarapan Pagi
Burger Ayam
Telur Goreng
Milo Ais

Makan Tengah Hari
Roti Spicy Chick Floss
Roti Ota Balckpepper

Makan Malam
Nasi Putih
Daging masak Kicap
Sayur Kacang Panjang

Tuesday, September 25, 2012

Kurangkan kalori

Untuk mengurangkan berat badan sebanyak 1/2 kg dalam seminggu, seseorang perlu kurangkan sebanyak 500 kalori dalam sehari.

Kita boleh kurangkan dengan cara hanya makan 1732.69kalori dalam sehari. Atau pun, makan 1782.69kalori dan bakar 500kalori dengan cara senaman. Atau, 250kalori kurangkan makan, 250kalori lagi bakar dengan senaman. Terpulang, tapi kaedah terbaik adalah dengan menggabungkan senaman dan juga makan secara sihat.

Kalau nak kurangkan berat 1kg, perlu kurangkan sebanyak 1000kalori setiap hari. Tapi maksimum pengurangan adalah sebanyak 1200kalori sehari.

Keperluan Kalori Badan Saya 65.2 kg

Kalori yg diperlukan untuk berat badan sekarang 1815 kalori / hari.
Kalori untuk menurunkan berat badan 1452 kalori / hari.
Kalori untuk menurunkan berat badan secara drastis 1089 kalori / hari.

Kisah dietku 24.9.12 -day 8



Sarapan Pagi
Meehon 2 sudu
Sosej Ayam 2 Biji
Ayam pandan sebiji Kecil
Telur goreng sebiji
Popia otak-otak 1 biji

 Makan Tengah Hari

Roti Bakar Cheese 
Air O

Makan Malam
Nasi 1 senduk
Ketam
Pucuk Ubi
Ayam Goreng



Masa Untuk Timbang Berat Badan

Ok semua...selepas seminggu diet...chewahh diet yang x serupa diet....
Saya dah berjaya menurunkan berat badan sebanyak 1kg ....huhu...banyak kan...
itu lebih baik ...daripada naik berat badan...apapun usaha lagi dan chaiyok2....

 Berat badan August 2012       : 66.2 kg
 Berat badan September 2012 : 65.2 kg

Monday, September 24, 2012

Keperluan Kalori Badan Saya 66.2 kg

Kalori yg diperlukan untuk berat badan sekarang 1997 kalori / hari.
Kalori untuk menurunkan berat badan 1598 kalori / hari.
Kalori untuk menurunkan berat badan secara ekstrem 1198 kalori / hari.

Kisah dietku 23.9.12 -day 7


Sarapan Pagi
Roti Wholemeal 2 keping
Teh O


Makan Tengah Hari
Mee Sedap 1 pinggan
Jus Oren Sunquick

Makan Malam
Telur Goreng Kicap 3 biji
Roti Wholemeal 1 keping
Oat Nestum 1/2 cawan

22.09.2012

Thursday, September 20, 2012

JIKA ADA ORANG YANG BICARA TENTANG KITA


Jika orang bicara mengenai kita di belakang, itu adalah tanda2 bahwa kita sudah ada DI DEPAN mereka...

Jika orang bicara merendahkan diri kita, itu adalah tanda2 bahwa kita sudah berada di tempat yg LEBIH TINGGI dari mereka...

Dan saat orang bicara dengan nada iri dengki (sifat hasud) mengenai kita, itu adalah tanda2 bahwa kita sudah jauh LEBIH BAIK dari mereka...

Bukankah saat orang bicara BURUK mengenai kita, padahal kita TIDAK PERNAH mengusik kehidupan mereka sama sekali, itu adalah tanda bahwa kehidupan kita sebenarnya LEBIH INDAH dari mereka ??...

Jangan2 mereka membicarakan kita, karena mereka MENGINGINKAN kehidupan yang seperti kita namun tidak sanggup mencapainya...

“Beruntunglah orang yg disibukkan oleh aibnya sendiri, sehingga ia tak sempat mengurus aib orang lain” (HR.Al-Bazzar/ hasan).

Kisah dietku 20.9.12 -day 4


Sarapan Pagi
Sup ayam
Roti Bakar 1 set
Air O segelas

Makan Tengah Hari
Nasi putih
Ikan kembong masak taucu
Air O segelas

Minum Petang
Milo suam
Cekodok 3 biji
Donut bergula 1 biji

Wednesday, September 19, 2012

Kisah dietku 19.9.12 -day 3

Diet ke lauttttt..........
Sarapan Pagi
Teh o 1 gelas kecil
Mee Goreng 1 senduk

Makan Tengah Hari
Nasi Tomato
Ayam masak merah 2 ketul
Air sirap 1 gelas kecil

Makan Malam
Teh O
Roti Kok

Tuesday, September 18, 2012

Kisah dietku 18.9.12 -day 2


Sarapan
Nescafe Tin,
Ayam goreng seketul
 telur rebus sebiji,
 2 keping sosej ayam

Makan Tengah Hari
Chicken Wings
Nasi 1 sudu
Telur dadar 1 biji
Sup Kosong
 ABC, Limau ais

Monday, September 17, 2012

Kisah dietku 17.9.12 -day 1

Sarapan 
 Teh tarik

Makan tengah hari 
Ayam, sayur kailan, 
sayur taugeh +udang

Makan malam
Sate, 
cccp


Berat badan = 66kg

Friday, September 14, 2012

Perbanding2kan

Salam  semua readers.....
harini airmata yg berharga ne dah mengalir....
ada gotong royong kat opis...mula2 tu ok lg...lama2 makin x ble dterima oleh hati ni
..and bos seorang yang kerek nie asyik banding2kan aku dengan staff lain


dah lewat mlm...lain kali lah saya citer k....gudnyte

Wednesday, September 5, 2012

Berurut

Kisahnya aku dan hubby semalam pergi mencari tempat untuk mengurut.....
Alhamdulliah dipertemukan dengan kak ani tukang urut yang baik hati....
Kak ani nie tinggal di Bandar seri alam, Johor...kalu sesapa nak berurut boleh lah berjumpa dengan akak nie...dia x kenakan bayaran pun, cuma ikut ikhlas hati ler berapa nak beri..
Semalam aku berurut 1 badan....memang syok giler,,....tapi bab urut peranakan tu memang syok bagai nak giler...hahaha...sakit makkkkk.... Kak ani perbetulkan peranakan aku yang dah senget ke kiri...masa di sengkak tu memang sakit nak mampus.... Rasa nak stop jer time tu...tapi akak tu selalu motivasi...dia akan cakap 'tahan ckit yer, demi baby....baby kan nak duk dalam tuh...so kena betulkan lah'.....huhuhu sejuknya hati dengar... demi mu baby mummy sanggup bersakit-sakitan...
So semalam dah test dengan hubby....bersama dengan hubby dah x sakit dah....dah ble bertenggek dah....hahaha..lucah kan..... Jangan tiru macam aku ya.....hehehehe...bukan apa, sebelum ne kalau nak bersama dengan hubby aku banyak menolak sebab sakit....sekarang dah x sakit dah....horeyyyy

Mengantuknyer

Lately nie aku selalu mengantok...smpai jer opis trus nak tdo,,..so sementara bos2 belom smpai opis ...aku apa lagi...masuk bilik sumber then...zzzzZZZZzzz.... jam 8 am baru bangun...mekap2 segala, sebab dah kuar air liur basi...cittt jangan tiru macam aku,,,,..pemalas punyer mak dara....