Thursday, October 31, 2013

Cycle Panjang hingga 40 days

Normally cycle selalunya between 28-30 day bagi perempuan yang subur....
Yang ada masalah biasanya cycle melebihi 35 hari....
Aku dah lalui semua cycle panjang pendek tu....dalam FF dia highlight kat situ yang Period aku Irregular. Macam mana nak regularkan period yer...aku pon xtaw.
Sebelum ni memang period panjang.....kalau masa anak dara dulu cycle cantik jer...
Dah makan Bromocriptin...cycle jadi cantik jer....
Nie dah stop sebulan dia makin jadi panjang lagi.....untuk cycle Oktober je dah mencecah 40days
Lama giler nak tunggu cik P mai...
Ovulation pon detect masa cd 24....
Pening kepala....macam mana nak regularkan period...
Nak g Klinik budget x mengizinkan....
Sekarang cuma ada Gla Shaklee je kat umah...makan tu je la kot...
Harap2 Gla boleh normalkan prolactin dan seterusnya boleh regularkan period...
So untuk bulan pertama, Kena makan 2 biji Gla setiap pagi lepas sarapan dan malam sebelum tidur..selama sebulan hingga period mula balik..ianya untuk normalkan hormone...
Hope semuanya berjalan dengan lancer....
Nak treatment kt LPPKN tapi budget belom ada...tunggu Bonus Asb tahun depan la gamaknya...
 
 
  aku rindu pada baby Adam
Mummy miss u baby...

Friday, October 25, 2013

Makan Gla untuk normalkan Prolaktin

Salam semua TTcians,
 
Untuk pengetahuan TTcians saya dah stop suplemen2 yang sebelum saya amik....
Haritu kecewa dan terfed up sekejap...ni dah bangkit balik
Konon nak amik darah kat Lab untuk nak cek paras hormone prolactin dalam badan sebelum makan Gla...tapi disebabkan dompet dah tipis maka hasrat itu dilupakan.
So saya amik last result je lah masa amik kat Hospital Pakar aritu...
Sebelum Gla - Hormon Prolaktin 805mUI/l
Selepas Gla - ?????? akan di update hujung bulan November 2013
 
Semoga Gla ne sesuai untuk saya...doakan saya ok....tenkiu all

Thursday, October 10, 2013

Baby Adam anak yg baik

Disebabkan masalah keluarga...aku dah stop semua supplemen
Kecewa sesangat......Now breast dah keluar air susu lagi sebab x makan bromocriptin..
Then saya biarkan jer benda tu...malas nak fikir...
Dalam otak dok fikir, im a mommy that's why ada susu keluar....talk to my self, baby stop menyusu, mommy nak baby ada adik lagi...
Bagi peluang untuk mommy k....Baby Adam kan anak yang baik...I love you so much...
 
Harini dah bankin duit untuk beli supplemen Shaklee....banyak lagi supplemen2 kat umah
Tapi dah fedup dengan semuanya....
Sekarang nak try Shaklee plak....

Thursday, September 26, 2013

Serius TTC Ogos Gagal

Al kisah dari tajuk diatas...Miss P dating dengan jayanya....20.09.2013
So memang gagal lah kan.....
termenangis kejap,...keciwa.....meratapi nasib...gaduh dengan hubby..menyalahkan takdir...
menyalahkan MIL...menyalahkan semua family....
 
Oh no...sungguh x bersyukur aku kan.....
dah masuk hari ketujuh cycle baru dapat sikit ketenangan...
TTC....ntahlah,...rasa macam masih nak ber ttc tp...hati belom ada kekuatan...
 
EPO = gagal
BROMOCRIPTIN = gagal
VITEX = gagal
CLOMID = gagal
 
banyak lagi supplemen2 yang masuk dalam badan ne....semuanya GAGAL
agaknya kalau TTC nie satu course dalam university...dah lama kot aku dapat master....
buat research2 tentang TTC...dah jd  doc phd agaknyer.....
 
Miss P pun dating time poket kering....blom gaji lagi, so x dapat lah kita nak menelan clomid untuk bulan September-oktober.....
So apa yang saya buat, just makan Obimin yang masi ada dalam simpanan,..asid folic dan vitamin b 1,6 dan 12 dan x lupa bromocriptin yang berbaki 100 biji lagi tu..kena makan sampai bulan Jan 2014 okeyyyhhhh...
 
Hari2 makan ubat, dah macam duduk dalam hospital rasanya....rumah pon dah bau macam farmasi...
 
September - Oktober .....TTC ala kadar jer....
xmau dah mengharap apa2 lagi......

Monday, August 26, 2013

Serius TTC August 2013

Lupakan semua kedukaan.....sedih pedih....
xmau fikir2 lagi...kali nie biarlah ttc dengan serius. Kalau xda rezki juga maka saya akan stop berttc lah...sebab dah masuk dua tahun perkahwinan saya nie.
Biarlah semuanya berlalu....

So untuk ttc serius...masa period hari kedua saya pergi ke klinik kesuburan untuk cek sama ada saya subur ataw tak....

23.08.2013
Ke Klinik Wanita Wisma Maria
/
Daftar dikaunter (Pertanyaan saya, "Cik sini ada cek fertility tak?')
/
Bagi ic, daftar dengan nurse....
/
Tunggu dipanggil
/
Jumpa doct 
/
Doct tanya
Bila last period?
Ada period pain tak?
Biasa period berapa hari?
Pernah mengandung?
Susah ker mengandung yang pertama?
Suami merokok ker?
/
Doct nak scan perotttt...
Explanation doct sambil menunjuk kearaha monitor..
Ini Uterus awak....no fibroids,cyst...lining ok means xda endo...
Ini ovari kanan....ok
Ini ovari kiri....ok
/
So doct kata saya ok...peranakan xda masalah
Boleh cuba ubat subur iaitu clomiphene...
/
Doct xplain macam mana makan ubat...masa 'bercampur'...iaitu BD
So far ok lah kot.....

Ubat yang diberi
Clomid 5 biji...makan dari cd 2 hingga cd6
Folic acid untuk 3 bulan...makan setiap hari....

Wednesday, August 7, 2013

Uji kaji Evening Prime Rose dengan Kisah Prolaktin

Setelah sebulan makan supplement EPO 3000mg dan bromocriptin pada tiap malam,
akhirnya Eggwhite muncul dengan banyaknya selama tiga hari berturut2....
saya O pada cd 14, tp hanya bf pada cd 15.
Insyaallah andai kata Allah kata KUNFAYA KUN...
insyaallah ada rezki untuk dapat baby cycle ne...
Tp most of all it just untuk ketahui sama ada EPO sesuai ataw tak bila bergandingan dengan bromocriptin.
Bagi rakan-rakan TTC yang mempunyai nasib sama dengan saya, menderita Prolaktin Tinggi, bolehlah mencuba yer.
Setakat saya google, Vitex Agnus Cactus juga sesuai untuk merawat Mild Prolaktinoma....
 kita usaha sama2 ye ibu2 semua....baby 2014 menunggu kta....

Friday, July 5, 2013

BROMOCRIPTIN

Setelah jumpa doct pakar pada januari lepas...tiba lah masa untuk temujanji 6 bulan kemudian plak.
20.Jun 2013...amik darah untuk prolaktin.
03.July 2013 jumpa doct......timbang berat 64kg turun 1 kg (kena kurangkan lagi)
Blood pressure 100/60.....Gula dalam darah 4.9mmol...
Prolaktin ........805....... Januari ari tu result prolakrin 200++ jer....tetibe naik.
no wonder lah ada susu keluar dari breast....kecewanya....frustttt....
alkisahnya ia adalah disebabkan aku telah berhenti makan bromocriptin selama sebulan,dan cuma  makan kembali pada 1 julai aritu.....kelasss tak mak??.....
So doct bagi makan bromocriptin untuk usaha mengandung selama 6 bulan lagi.....

Disamping itu aku usaha makan evening primerose setelah bertahun ditinggalkan....
3000mg sehari..agak2 ble keracunan tak...untukmu baby ku kuatkan juga badan...walaupun epo nie membuatkan selera makan menjadi2....sabarrrrrrr...
Jus perawan makan 2 kali sehari.....

Jadualnya :-

Bangun pagi - Minum segelas air
Lepas mandi - Jus perawan

8.00 am - Spirulina
9.00 am - epo
1.00 pm - epo
5.00 pm - Jus Perawan
7.00 pm  - epo
10.00 pm - Bromocriptin

Untuk makan semua supplemnet tersebut mestilah selepas makan yer...dan minum banyak2 air.....

chaiyok....!...chaiyok....!

Tuesday, May 7, 2013

Result Prolaktin

Inilah result prolaktin saya...tinggi kan...
Nanti saya upload yang terbaru plak...

Monday, March 11, 2013

Khas Buat Kes Lahad Datu

Assalamualaikum semua...

Entry nie khas buat apa yang berlaku di Lahad Datu, Sabah..
Semoga semua ahli keluarga, sahabat handai serta penduduk Sabah khasnya Lahad Datu dalam lindungan Allah s.w.t... Al-Fatihah buat wira-wira yang gugur dalam mempertahankan Negara. Semoga dicucuri rahmat dan berada dikalangan orang-orang yang beriman..
Pada wira-wira yang masih meneruskan perjuangan, moga Allah lindungi dari kejahatan. Ajal dan maut ditangan tuhan. Tetapi mereka yang x berhati perut mengambil nyawa sebelum tiba masanya adalah sangat dilaknat. Semoga Allah beri balasan apada apa yang telah mereka lakukan...

Pada pengganas Sulu... adakah kamu tidak malu mengaku Askar Kesultanan Sulu Muslim sejati! Adakah islam diajar untuk berbuat jahat pada orang lain. Saya merayu pada pengganas Sulu. Hentikan lah pertumpahan darah ini. Tiada gunanya untuk mengambil balik Tanah Sabah yang kononnya milik mereka. Kerana kini Sabah sudah bersama Malaysia. Tiada isu tanah Sabah milik siapapun. Kami anak-anak peribumi Sabah x menghalalkan perbuatan kamu. Ingatlah apa yang terjadi semuanya akan dihitung pada akhirat nanti...

Pada Pengganas Sulu, perbuatan kamu ini cuma akan menjatuhkan Martabat kamu. Kerana selepas ini, kaum kamu akan dianggap pengganas walaupun sebenarnya mereka x melakukan apa kekejaman yang kamu lakukan. Ingatlah, hiduplah dengan aman di Sabah kerana Kerajaan dah beri semua kemudahan yang kita perlukan. Tanah milik ini milik Allah dan pada tanah juga kita akan bersemadi. Kerana dunia ini sementara saja. Hanya iman dan amal yang akan dibawa ke akhirat nanti..

Friday, March 1, 2013

Muhasabah Diri

Setiap manusia ada cabaran dan ujian untuk memadam dosa2 kecil dan mengangkat darjat kita lebih tinggi....insyallah 1 hari nanti...

Tuesday, February 19, 2013

Kosong

Assalamualaikum warga alam maya...

Harini hari ke-3 hubby xde disisi....
Hubby outstation selama 2 bulan...
So maksudnya aku akan berhenti ttc selama tempoh tu...ubat, BBT dan lain2 akan stop untuk 2 bulan akan datang.
Ada juga terlintas dalam fikiran untuk stop saja semua usaha ttc..bukan fedup tapi lebih pada redha atas ketentuan Allah dan ujianNya pada kami suami isteri. 
Dan rasanya ini adalah masa terbaik untuk lupakan kisah aku dan adam...sebab bila difikirkan balik, aku mungkin terlalu banyak memikirkan zuriat...zuriat...zuriat. Bila kenang jer,masa period ataw masa2 yang tertentu mesti touching giler teringatkan adam.
 Teringatkan kenangan bersama adam....semua memori itu membuat aku lupa pada keadaan yang sepatutnya aku lakukan, iaitu memberi yang terbaik buat suamiku. 
Bila ada masalah, salahkan dia...blame dia punca semua nie. 
Tapi dari sudut dia aku tak pernah terfikir mengapa semua nie terjadi. 
Yang aku tahu semua aku yang betul....semua dia yang salah. Sampai macam tu sekali aku layan dia... Moga Allah ampunkan dosaku pada dia.
 Hubby aku minta maaf ya....rasa nak nangis jer..

Thursday, January 31, 2013

EGGWHITE CM

Wah....sebenarnya dah lama x jumpe eggwhite...
X sangka semalam dapat jumpa eggwhite...tu pun keluar masa aku tengah gedik2 goda hubby...patutlah gedik semacam....harap2 ada rezki cycle nie....thanks Allah..

Thursday, January 24, 2013

Maulidur Rasul 2013

Salam untuk junjungan kami Nabi Muhammad....

Pada semua kawan...salam  maulidur rasul..

Tuesday, January 22, 2013

Wednesday, January 16, 2013

Episod Jumpa Pakar Diet Hospital Sultanah Aminah

Assalamualaikum semua, seronok semalam aku dah jumpa pakar diet yang disyorkan oleh Doktor Pakar yang selalu aku pergi jumpa untuk kes Prolaktin tu...
So....pakar diet tu bagi penerangan bla..bla...bla....
Ooo...baru faham konsep diet, no wonder lah selama ini dietku selalu kelautttt..
Kejap naik...kejap turun...konon2 skip meal boleh kurangkan berat badan. Huh rupanya badan kita nie x boleh skip meal. Boleh makan tapi dalam kuantiti yang sedikit. Yang paling penting sarapan kena amik juga ok!!...sebab itulah yang akan memanaskan enjin metabolisme kita..berat sikit pon xpe katanya. Tengah hari boleh makan nasi tapi kuantiti yang sedikit. Malam pon macam tu juga makan sedikit sebelum jam 8 malam. Tapi kalau boleh tahan lapar...rasanya x payah makan malam kot. Minum susu jer... So apalagi kawan2 jom diet....beberapa ari nie aku makan sayur dengan ikan pari jer,...xdok nasi...harap2 dah turun. Isnin nanti nak timbang. Semalam timbang kat hospital 65.5kg ok....dah kurang 1.5 kg.. Tolonglah jangan naik lagi plezz....target sampai isnin depan 64kg plak.....boleh tak???????

Monday, January 14, 2013

Cabaran Diet 6 bulan bermula sekarang

Still teringat lagi kata2 doktor...
 ' see u in 6 month later,..lose your weight becoz now is overweight thats why can't conceive'..

So kawan2...saya ada hanya ada 6 bulan saja untuk capai berat badan ideal.
Konon2 semalam adalah last day makan2...so apalagi makan sampai x ingat dunia ooo..
nasib baik dah makan appleslym untuk buang semua yang saya makan semalam tu.
Hari nie konon2 dah diet....harap2 tahan sampai ke petang....Tekad Nieee!!!!

Metro Harian -Tidak boleh hamil lagi


BARU-BARU ini saya ke hospital untuk pemeriksaan kesihatan dan diberitahu saya mempunyai telur tidak matang (kurang telur) yang menyebabkan saya tidak boleh hamil lagi.
Bagaimanakah cara me­ngatasi masalah ini supaya saya boleh hamil? 
ANISA, 
Kuala Lumpur
 

ANDA tidak menyatakan usia anda, tempoh kitaran haid (sama ada teratur atau sebaliknya serta bilangan hari kitaran), sama ada anda sedang mengambil sebarang ubat ketika itu, kaedah pemeriksaan yang dilakukan yang mengatakan anda tidak mempunyai telur matang serta hari ke berapa dalam kitaran haid anda kaedah pemeriksaan terbabit dilakukan.

Saya jangka anda sebenarnya menjalani sama ada imbasan ultrabunyi pelvis secara trans-­vaginal ataupun menjalani ujian darah hormon kesuburan. 

Kurang telur boleh memberi dua makna yang berbeza yang perlu dipastikan terlebih dulu. Wanita yang tidak mengambil sebarang ubat kesuburan dikatakan kurang telur apabila didapati bilangan kantung telur awal kitaran (folikel antral) sedikit saja. Ini lazimnya berlaku dalam keadaan seperti menghampiri menopaus. 

Jika bilangan folikel antralnya mencukupi tetapi malangnya tiada satu pun kantung terbabit yang mencapai saiz matang pada waktu yang dijangkakan, maka wanita terbabit dikatakan mempunyai masalah telur tidak matang (bukannya kurang telur). 

Ini berbeza dengan wanita yang sedang menjalani rawatan ubat kesuburan. Wanita yang sedang menjalani rawatan ubat kesuburan pula dikatakan kurang telur apabila imbasan ovari menunjukkan tiada, satu atau sedikit saja kantung 
telur yang membesar berbanding dos atau jenis ubat yang diberikan. Ia memberi makna ubat serta dos terbabit kurang mencukupi dan perlu ditambah. 

Sekiranya anda tidak mengambil apa-apa ubat kesuburan pada kitaran itu dan anda sememangnya mempunyai kitaran haid yang tepat atau teratur, maka imbasan ovari pada hari kitaran yang menghampiri waktu ovulasi menunjukkan terdapatnya satu saja kantung telur dengan saiz yang sesuai (dikatakan telur matang) manakala kantung lain pula bersaiz lebih kecil. 

Jika sebenarnya anda tidak menjalani imbasan trans-vaginal pelvis tetapi hanya menjalani ujian darah (ukuran paras hormon progesteron), keputusan ujian darah itu juga tidak semestinya boleh diterima pakai kerana tarikh ujian berkenaan sepatutnya dilakukan amat bergantung kepada tempoh kitaran haid anda, bukan semestinya pada hari ke-21 saja. 

Sukar untuk melabelkan seseorang itu mempunyai masalah telur tidak matang dengan sekali pemeriksaan saja. Ada pula keadaan lain iaitu telur lambat matang (ini dapat dilihat sewaktu imbasan beberapa hari kemudian), ada juga keadaan telur tidak matang hanya untuk bulan terbabit saja. Tambahan pula, ada kemungkinan telur sememangnya matang setiap bulan tetapi bukan pada hari yang dijangkakan atau diperiksa. 

Sekiranya bilangan kantung telur awal (folikel antral) mencukupi, terdapat dua pilihan. Anda boleh memilih untuk menjalani imbasan ultrabunyi pelvis trans-vaginal secara berturutan sehingga menunjukkan kantung telur sudah mencapai saiz matang serta kemudiannya kantung telur terbabit sudahpun ‘pecah’ (ovulasi). 

Pilihan kedua (terutama jika anda sememangnya mengalami masalah sukar ovulasi) adalah dengan mengambil ubat subur yang bersesuaian bertujuan untuk memperoleh satu atau dua kantung telur yang matang. Ini sudah mencukupi untuk memberi anda peluang ovulasi (kadangkala bilangannya boleh tiga atau lebih banyak lagi). 

Kenyataan anda mengenai tidak boleh hamil lagi juga perlu disahkan. Tidak boleh hamil lagi berbeza dengan belum boleh hamil lagi. Tidak boleh hamil lagi bermakna anda tidak akan boleh hamil lagi kerana bilangan kantung telur sangat sedikit kerana anda menghampiri menopaus ataupun sebenarnya sudahpun menopaus. 

Belum boleh hamil lagi pula bermakna anda sebelum ini belum hamil kerana mempunyai masalah ovulasi yang boleh diubati dengan pemberian ubat subur. 

Selain itu, anda perlu faham terdapat juga faktor lain yang mempengaruhi kesuburan. Bagi wanita, tiub fallopio dan rahim juga penting manakala bagi lelaki adalah bilangan dan kualiti sperma di dalam air maninya. Adakah ini juga sudah diperiksa?


Wednesday, January 2, 2013

Prolaktin Dah Normal!!

Pagi nie hujan turun dengan lebatnya...
Aku dah bangun awal2 pagi sebab harinie appoinment jumpa Doktor Pakar Endocrine..
Dah dua kali lupa bawa GL...kakak kerani tu dah sound,kalau x bawa GL lagi next time alamatnya kena bayar ler...
Amek nombor 3214....hebat tak nombor tersebut....tapi x sehebat nombor Result Prolaktin yang minggu lepas aku pergi amik darah. Jeng jeng jeng...Resultnya 208 okkkkkk.....NORMAL!!!
Doctor suggest untuk kurangkan berat badan..sebab dah overweight sangat..Doct cakap kalau nak mengandung mesti kurangkan berat badan. So aku kena kurangkan sebanyak 15kg lemak berkrim nie..
So 15hb nie appointment untuk jumpa Pakar Pemakanan. Hope boleh brainwash sikit otak nie...