Friday, June 29, 2012

Headache

Lately aku nie aku selalu sakit kepala....
Effect dari apa ekk.....
dah seminggu dah sakitnya....badan semua sengal2...
rasa nak pi berurut pon ada....adoyai.....napa nie???

Thursday, June 28, 2012

Klinik Padma JB


Hai semua...


Arini nisae pergi klinik Padma di jalan susur kat Johor Bahru....
Scan lagi....rahim cantik,xda ketumbuhan apa2...
Doc suh stop epo...sebab lately ne saya selalu sakit kepala...
Doc kata epo buat haid saya jadi sedikit.... (ermmm maybe kot)...
Doc bagi antibiotik untuk bersihkan rahim dari bakteria ataw apa2 yg berkaitan...
Doc amik darah untuk prolaktin lagi...

Next period jumpa dia pada cd 3 @ cd4...then doct akan bagi ubat untuk reduce prolaktin untuk sebulan..

Next monthnyer baru bagi ubat kesuburan.....
Buat masa sekarang doc suh try naturally untuk pregant dalam 2bulan nie...

Friday, June 22, 2012

1st Appointment Pakar Neurologi

Today adalah temujanji pertama dengan doct pakar neurolgi..
Seawal 7 pagi dah bersiap,coz appointment jam 8 pagi...xnak lah lewat2.. Kereta masuk bengkel so, nek teksi ler jawabnya...tambang rm5..
Jam 7 lebih aku dah terpacak di kawasan poliklinik...huaahhhh..
1st step amik number untuk pendaftaran....sementara menunggu nombor dpanggil,follow la uncle cina dan makcik melayu yang tengah semangat berborak...huh tersentuh hati,uncle asek puji istrinya..cantik baik dan macam2..tapi istrinya dah passed away tahun lepas..R.I.P...
ok..now turn number aku dipanggil...bayaran rm5 jer, tapi aku dah siap bawa GL awal2..lantaklah janji x bayar..Pegawai kaunter : akak tunggu depan bilik 6 yer....
Masa nie jantung berdebar bagai nak tercabut...bila turn aku masuk bilik doct..mula2 skali timbang berat badan 65kg (overweight)....ketinggian 152cm....nak jer cakap dengan nurse tu...aku tinggi 153cm ler...ermm xpelah biar jer,kurang 1cm je pun...amik tekanan darah 124/...?..aku lupa lah.... abaikan sebab normal..nurse tanya dah sarapan?....aku : blom (dengan senyuman kambing)

Then jumpa doct....tanya itu ini..period,..pening2..macam2 dia tanya...aku pun naik pening...
Doct: ok sekarang result awak yang lepas menunjukkan prolaktin tinggi 850...ok so baru2 ni ada amik darah and the result is 450..sudah kembali normal...
so kemungkinan tiada ketumbuhan ataw apa2 sakit lain...mungkin stress ataw pemakanan yang buat u punya prolaktin tinggi....bla...bla.....
so next time u datang balik cnie amik darah untuk hati,buah pinggang,dan prolaktin sekali lagi...lagi 3 bulan datang cnie ye..i bagi appoinment...

Aku pun mengiyakan saja apa kata doct tu..kerna dalam hati dah berbunga2 prolaktin dah normal...thats mean time 4 a baby dussssssssssssssttttttttttt....yeahhhh.....
keluar jer dari bilik doct trus call hubby,,...happynyer,,,...syukur padamu ya allah......Allahuakbar...

Thursday, June 14, 2012

Pati Jus Delima

Salam semua..harini aku dah start minum pati delima nie...so far rasanya memang sangat sedap,siap nak minum banyak2 plak...ekekeke..boleh ker...
22 Jun 2012 (edit)
dah 2 weeks amik PJD nie..perubahan yang paling ketara ialah keluarnya banyak Cervical Mucus (CM) yang banyak. Kalau xda bbt pasti akan susah untuk tahu masa fertile period kerana kehadiran cm yang banyak..ala2 watery gitu..then perubahan yang lain ialah Lawas..padahal sebelum nie,saya adalah penderita sembelit..huaaaa...buang angin kat mana2 pon boleh ok...ermm 1 lagi pagi2 saya akan 'membuang' bendasing dalam badan nie...huhu
pada kawan2 yang belum try lagi....apa kata p beli sekarang..
moga ada hasilnya nanti....
ya Allah engkau maha mengerti gelora dihatiku...izinkanlah

Wednesday, June 13, 2012

Triphasic chart

 Harini graf chart saya ada mention pasal Triphasic chart pada CD26..Tapi bila key in suhu harini,benda tu trus hilang...hohoho..memain ekk

 

What is a triphasic chart pattern? Does it mean I am pregnant if I have a triphasic chart pattern? Do I have to have a triphasic chart to be pregnant?

 

A triphasic chart shows three levels of temperatures: pre-ovulation, post-ovulation, and then a second rise around 7-10 days after ovulation. Some women with charts that show this pattern turn out to be pregnant. But many do not. Likewise, your chart does not need to show this kind of pattern for you to be pregnant. Whether or not you are pregnant, progesterone, the hormone responsible for raising your temperature after ovulation, generally peaks in the middle of your luteal phase and this can cause this kind of pattern whether or not you are pregnant.
A triphasic chart can be promising, however, because progesterone levels generally increase after implantation (7-10 days past ovulation) in conception cycles, and sometimes this results in a triphasic pattern. If your chart shows a second significant thermal shift that begins 7-10 days past ovulation, Fertility Friend will indicate a triphasic pattern in the Pregnancy Monitor. A triphasic chart, however, is not a definite sign that you are or are not pregnant. It is just increasing your probability if you also have well-timed intercourse. Likewise, you can be pregnant and not have a triphasic pattern. Like all signs of possible implantation or pregnancy, you can really only speculate about it once a pregnancy has already been confirmed.

Tuesday, June 12, 2012

Scan peranakan

Alhamdulillah sabtu lepas 9 Jun 2012, aku pergi ke klinik untuk scan rahim...manalah taw kot2 ada masalah lain...And doct Lim pun scan lah perutku yang gebuss nie...
Doc : Rahim cantikkk...ovari kan telur 12mm..ovari kiri xde telur....
Aku : (dlm hati) sedihnya....rupanya selama nie telur xda dan x membesar..penat je aku 'drive'
Doc : Awak boleh saya bagi clomid untuk besarkan telur
Aku : Xnak lah doct,sbb saya datang cni nk scan dan tanya2 pasal masalah saya iaitu terlebih hormon prolaktin .
Doc : Ok kalau macam tu awak kena makan ubat supaya prolaktin turun,saya boleh bagi tapi harga ubat mahal..rm 2.50 sebiji..
Aku : Makkk aiii, bapok mahal...ermm xpelah doct saya refer GH dulu sebab saya ada appt dengan Pakar Neurologi.
Doc : Ok kalau macam tu awak refer GH dululah..next time baru datang cnie lagi.
Aku : Thanks doc..

Menurut doc lim..prolaktin tak effect estrogen dan progesteron...cuma effect pada telur saja..mungkin telur tak keluar ataw telur x matang....
X sabar amik darah kat GH untuk test semua hormon saya....

Friday, June 1, 2012

Jus Zureat


 
ATIKA BEAUTY
ZUREAT

(Sesuai untuk lelaki dan wanita)

| SAIZ : 250ML | HARGA : RM45.00 |


MASIH BELUM MENDAPAT ZURIAT ?
Jangan putus asa dan ikhtiar di dalam mendapatkannya, kerana putus asa adalah penghalang bagi segala harapan. Cubalah ATIKA BEAUTY ZUREAT. Mungkin di sini bermulanya harapan baru anda!
ATIKA BEAUTY ZUREAT adalah dihasilkan  bagi meningkatkan peluang untuk anda hamil.  Ianya telah diformulasikan secara saintifik  yang sah untuk mengoptimumkan kesuburan dengan selamat  dan secara semulajadi, untuk lelaki dan juga wanita.
ATIKA BEAUTY ZUREAT adalah satu-satunya supplemen menambah kesuburan melalui nutrien herba dengan kajian formula secara tradisional dari masyarakat Mali.  ZUREAT menyediakan keperluan vitamin, mineral dan anti oksida lengkap untuk lelaki, serta wanita yang ingin hamil.
ATIKA BEAUTY ZUREAT merupakan campuran herba-herba terpilih di mana kajian telah menunjukkan herba-herba tersebut dapat meningkatkan kesuburan dan meningkatkan peluang anda untuk mengandung. 

 Antara kandungan aktif yang terbaik terbaik adalah :
  1. Bayam Merah (Amaranthus Tricolor)
    Kaya kandungan protein, lemak, karbohidrat, kalium, zat besi, amarantin, purin dan vitamin (A, B dan C). Daun bayam merah digunakan sebagai pengubatan berkhasiat untuk membersihkan darah sehabis bersalin dan memperkuatkan sperma.
  2. Buni (Antidesma Bunius (L.) Spreng)
    Dapat mengubati kekurangan darah.
  3. Som Jawa (Talinum Paniculatum)
    Berkhasiat pula untuk mengubati kitar haid yang tidak teratut, keputihan dan meningkatkan produksi air susu ibu.
  4. Biophytum Petersianum.
    Telah lama dimanfaatkan oleh bangsa Mali untuk menyembuhkan luka, menebalkan dinding rahim (dinding rahim yang tebal memudahkan sperma melekat dan sekaligus memudahkan proses kehamilan).
Peranan herba-herba di dalam ATIKA BEAUTY ZUREAT telah disahkan secara saintifik dalam meningkatkan kesihatan system reproduktif wanita juga lelaki.
Dari segi wanita ATIKA BEAUTY ZUREAT dihasilkan untuk menggalakkan keseimbangan hormone yang memainkan peranan utama dalam pusingan haid sihat dan ovulasi tetap, dan menyokong reproduktif wanita dan membina tisu-tisu reproduktif. Ianya juga membantu mengelakkan kelahiran cacat.
Di sudut lelaki pula, ATIKA BEAUTY ZUREAT adalah rumusan yang dihasilkan untuk menggalakkan pengeluaran sperma yang sihat dari segi kuantiti, berkualiti dan berketahanan. Kaya dengan sumber kuat anti oksidan untuk menyokong system reproduktif lelaki.
CARA PENGAMBILAN :

Sila goncang dahulu botol sebelum diminum. Ambil sebanyak 15ml, minum 2 kali sehari dengan menggunakan cawan sukatan yang telah disediakan, seblum sarapan pagi dan malam.
PERHATIAN :
  1. Warna, rasa dan cecair tenunan dalam ZUREAT akan berbeza antara setiap kelompok yang dihasilkan kerana bahan ramuan yang digunakan adalah semulajadi.
  2. Simpan di peti sejuk (< 8ÂșC). Jauhkan daripada kanak-kanak.
  3. Wanita yang mengandung dan kedatangan HAID tidak digalakkan mengambil ZUREAT ini.

01 Jun 2012

Hai..dah masuk bulan jun kan..
dah pertengahan tahun...belum ada tanda2 nak conceive lagi..
Incik span jauh nun di balik awan 4 the next two month..
So...cik Ovum xkan bertemu dengan Encik Sperm...
Biar Diorang rindu-rinduan gitu...
Harini,i have lot of work to do...
Laporan Kes...Jadual Bertugas Pegawai and etc..
Boringnyer...incik span xde,xde org nak picit2 bahu nie ha....
By the way...my fertility chart belum menunjukkan Hari Subur saya...
thats mean cycle akan jadi panjang...sob..sob...sob...
saya boleh jer cuti dari amik suhu2 nie segala...but i thinks it better,coz saya boleh tengok pattern suhu badan saya kan..ngeh3...
Incik span...love u......